När mat i samband med tandhälsa kommer på tal så handlar det oftast om vilken mat som är dålig för tänderna och därför bör undvikas. Vid det här laget känner de flesta av oss till vad som gäller – sura livsmedel och socker bör ätas med måtta. Men hur är det med maten som är bra för tänderna och munhälsan?
Mat som motverkar tandsten, plack och karies
Plack är bakterier på tänderna, och bildar så småningom Tandsten som i vissa fall måste tas bort hos tandläkare. Att äta mat som reducerar plack är alltså ett effektivt sätt att förhindra tandsten. Dock bör det sägas att uppkomsten av tandsten även beror på salivens sammansättning, vilket gör att vissa lättare drabbas av tandsten än andra oavsett munhygien. Därför är det bra att besöka tandläkare regelbundet för kontroll.
Mat med tuggmotstånd ökar salivproduktionen, vilket rengör tänderna från plack. Därför är fiberrik mat bra för tänderna precis som för resten av kroppen. Välj gärna bröd och pasta med fibrer, och ät mycket rotfrukter, baljväxter och grönsaker. Knapriga grönsaker som morötter och selleri är bra.
Fluor motverkar karies och är ett av de enklaste ämnena att få i sig – det är bara att slå på kranen där hemma. Även en del fisk innehåller fluor.
Både grönt och svart te innehåller ämnen som håller tillbaka uppkomsten av plack. Även kaffe är faktiskt bra för tänderna med sina kariesreducerande egenskaper. Bryggs teet och kaffet på vatten med fluor blir effekten ännu högre.
Mat som stärker tänderna
Fosfor, kalcium och D-vitamin har en stärkande effekt på skelett och tänder. Mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt innehåller både fosfor och kalcium naturligt, och är ofta berikade med D-vitamin. Men även om du inte kan eller vill äta mjölkprodukter finns flera livsmedel du kan äta för att få starkare tänder.
Förutom i mjölkprodukter hittar du fosfor i kött och baljväxter. Fosfor finns också tillsatt i vissa livsmedel som flingor, kakor, glass och färdiga soppor och såser.
Kalcium förekommer i större eller mindre mängder i de flesta livsmedel, men särskilt i spenat, sallad, nötter och mejeriprodukter. Använder du vegetabiliska alternativ till mejeriprodukter som havremjölk och sojagrädde så finns kalcium i många fall tillsatt i dessa.
Vissa mejeriprodukter liksom vegetabiliska alternativ har D-vitamin tillsatt. För övrigt finns D-vitamin framförallt i fet fisk, men även till viss del i andra sorters kött och ägg. Den bästa källan till D-vitamin är ändå solen. Bara genom att vara utomhus och bära kortärmat några minuter om dagen under sommarhalvåret får du i dig en stor del av ditt behov, och bäst av allt så lagras D-vitamin i kroppen så det räcker till vintern. Oroar du dig ändå för att inte få i dig tillräckligt kan du äta tillskott under vinterhalvåret.